Verdensmål ved Vadehavet

Hvordan forenes Verdensmålene med virksomheder og skolebørn

17 skoleklasser i 4 kommuner i Vadehavsområdet, Tønder, Fanø, Varde og Esbjerg, arbejder i et forløb med hver deres verdensmål sammen med hver deres sponsorvirksomhed eller fond. De viser deres forståelse af det mål de arbejder med i forskellige kreative udtryksformer som tegninger, malerier, digte, skulpturer og musik, der opføres og fremvises til Verdensmålenes jubilæum i efteråret.

Det er interessant at få børnenes perspektiv på klimavenlige løsninger, der kan redde verden. De er den næste generation, der kommer til at stille klima-krav til deres kommende arbejdsgivere. Projektleder Gert Barslund er imponeret over, hvordan eleverne går til sagen og de idéer og produkter, de skaber.

En klasse har for eksempel arbejdet med bæredygtige byer og lokalsamfund på Dokhavnen, i et konkret fokus Real Dania og Esbjerg havn har givet eleverne (mål 11). En anden med sult hos hjemløse i deres egen by (mål 2 – stop sult) – denne klasse har blandt andet lavet en støttesang til de hjemløse, det blev sunget forbindelse med Nytårskuren for hjemløse i Musikhuset i Esbjerg 2020.

Se Vervads præsentation >>

 

 

Kursen mod en verdensmålsby og stor koncert med alle 17 sange på Dokhavnen i Esbjerg til september, er sat. Verdensmålsbyen og koncerten er arrangereret i samarbejde med Esbjerg havn og Esbjerg kommune.

En række lokale virksomheder og organisationer støtter og hjælper klasserne, heriblandt Kulturregion Vadehavet, Johan Hoffmann Fonden, Polytech A/S, Jyske Bank, EY, SAL, De Hjemløses Venner, Ældresagen, Esbjerg Havn mfl. – eksempelvis ved at fortælle eleverne om hvorfor og hvordan de selv har fokus på de mål, som klasserne arbejder med.

I Next Step Challenge forløbet arbejdes der med at strukturere læringerne fra formidlingen, så konceptet kan udbredes til nye kommuner, skoleklasser og virksomheder.

Læs artikel i JV

 

Hvordan implementeres Verdensmålene i virksomheder? Mød Samrum

Eksempel på arbejdet med Verdensmålene

Verdensmål 6 – Rent drikkevand og sanitet

En 7. Klasse på Toftlund skole i Tønder kommune fortsætter i dag deres arbejde med mål 6 – Rent drikkevand og sanitet. Som de andre 16 skoler der er med i Vervad finder de et fokus som de arbejder med indenfor målet. Og udtrykker deres forståelse af hvorfor dette fokus er vigtigt, samt hvad man kan gøre ift udfordringerne, i kreative udtryksformer.

Deres fokus er problemer med manglende eller urent drikkevand primært i Afrika. De kommer til at bruge maleri med flydende akvarel i billedkunst, efter at de i dag er begyndt at tegne konturen af deres motiver. Charlie Uldahl der blandt andet står bag Walking for water initiativet, hvor han har gået gennem flere lande for at få øget opmærksomhed på problemer med rent vand, har fortalt eleverne om sin viden og sine erfaringer. Og inspireret dem i forhold til deres forståelse og kreative udtryk.
Fra Gert Barslund LinkedIn

Læs mere om de mange spændende Vervad projekter